Odprto pismo Vladi RS in poslancem Državnega zbora


V Društvu slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev (DSFTP) z razočaranjem ugotavljamo, da je predlog tako imenovanega tretjega protikoronskega zakona povsem zaobšel celotno področje kulture, čeprav ta nedvomno spada med panoge, ki jih je epidemija koronavirusa najhuje prizadela.


Prevajalci smo del verige ustvarjalcev avdiovizualnih del, ki zaradi posledic pandemije potrebujejo celovito, sistematično in usklajeno podporo na državni in evropski ravni – prav tako kot vsi drugi zaposleni v kulturi.

Številne evropske države nameravajo posledice krize ublažiti z dodatnimi naložbami v kulturo. Vlada Republike Slovenije je medtem le v prvih dveh svežnjih ukrepov delno poskrbela za samozaposlene v kulturi. Zato vlado in poslance pozivamo, da v tretji protikoronski zakon vključijo ukrepe, namenjene kulturi, ki ima na gospodarstvo izjemno velik multiplikativni učinek. V DSFTP podpiramo ukrepe za podporo kulturni in umetniški produkciji – na  primer vavčerje za področje kulture, vrednotnice za kulturne prireditve, nepovratne finančne spodbude za ustvarjalnost – in druge načine podpore, ki bi omogočili preživetje in razvoj vseh kulturnih in umetniških zvrsti.
  
V Ljubljani, 22. maja 2020

 Jerca Kos,
predsednica UO DSFTP