Izračunalnik

Ste zadovoljni s honorarjem, ki ga dobite za prevod ali jezikovni pregled filma, strokovnega članka ali knjige, za tolmačenje ali katero koli drugo opravljeno delo? Mislite, da delate preveč in si privoščite premalo dopusta? Ste samozaposleni že 30 let, pa niste bili niti en dan na bolniški, ker si je ne morete privoščiti? Delate ob petkih in svetkih, pa ob koncu meseca komaj zberete za plačilo prispevkov in osnovne stroške? Za malico in prevoz? Kako to, če je naročnikova tarifa zvenela tako obetavno?

Izračunalnik ima odgovor na vaša vprašanja. Kako deluje? Zagotovo ne pripravi letnega obračuna, za to so drugi programi. Je kot nekakšen simulator, pogled v prihodnost. Vse, kar potrebujete, so podatki o plačilu, ki vam ga za projekt ponuja naročnik (bruto znesek), koliko ur boste okvirno vložili, približen mesečni znesek stroškov ter število dni predvidenega dopusta in bolniške v letu. Če delate tudi na dopustu in niste nikoli na bolniški – naše sožalje, še kako vas razumemo! –, napišite 0.

Omenjene številke vnesite v izračunalnik oziroma simulator in dobili boste odgovore na vprašanja iz prvega odstavka. Srečno!

P. S.: Če bi radi podprli delo našega društva in s tem tudi izračunalnika, je malo nižje koda QR, s katero hitro nakažete prostovoljni prispevek. Veseli bomo vsakega evra. :)
Izračunalnik

število enot
Vpišite, koliko enot naredite/prevedete na dan.
cena v €
Vpišite bruto znesek plačila na enoto.
znesek v €
Vpišite skupni znesek dejanskih mesečnih stroškov.
število dni
Vpišite, koliko delovnih dni na leto predvidoma ne delate (zaradi dopusta ali bolniške odsotnosti).

Navodila za uporabo izračunalnika za prevajalce in druge samozaposlene

Enote na dan - vpišete, koliko enot v povprečju naredite na dan: število minut prevedenega programa, strani, podnapisov. Pri tem upoštevajte tudi priprave (čas za dogovarjanje z naročniki, sestanke, posvetovanje s strokovnjaki, obiske knjižnice, arhivov itd.).

Cena na enoto - vpišete, koliko ste plačani na minuto prevedenega programa, stran ali podnapis. Če ste plačani po pavšalu, izračunajte znesek na enoto.

Mesečni stroški - vpišete mesečni seštevek stroškov, ki so povezani z vašim delom (prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, stroški električne energije in vode, nakup in vzdrževanje računalnika, stroški za internet, telefon, malico, prevoz itd.; plačila akontacije dohodnine v stroške ne vštevate).

Letni dopust in bolniška odsotnost − število 40 je prednastavljeno in ga lahko spremenite. Več podatkov za izračun na naslednjih povezavah:

Pri štetju dni, ko ne delate zaradi dopusta ali bolniške odsotnosti, ne upoštevate sobot, nedelj in praznikov.

Prostovoljni prispevki

Če želite podpreti delovanje našega društva, lahko to storite:

 • prek svoje mobilne banke s slikanjem kode QR (podatki za prostovoljni prispevek so prednastavljeni, vpišete le znesek): • z nakazilom na društveni račun:
  Društvo slovenskih filmskih in televizijskih prevajalcev, Blažičeva 11, 1000 Ljubljana
  TRR: SI56 6100 0000 3511 747 Delavska hranilnica d.d.
  BIC banke: HDELSI22
  Koda namena: CHAR
  Namen: prostovoljni prispevek
  Sklic: brez sklica
  Referenca: NRC