Strokovno predavanje Pravopisna in slogovna kondicija prevodnih besedil

DSFTP vabi na strokovno predavanje lektorja, urednika in jezikovnega svetovalca Marka Janše (https://jezikovnaordinacija.si/) z naslovom Pravopisna in slogovna kondicija prevodnih besedil ali Prevodi pod lektorsko lupo


Predavanje bo v četrtek, 12. maja 2022, ob 17. uri v dvorani v pritličju Ministrstva za kulturo na Maistrovi 10 v Ljubljani.
 

Ob vse večji odsotnosti lektorjev v procesu (podnaslovnega) prevajanja v jezik morda bolj kot prej pronicajo vplivi tujega jezika ali pravopisne nedoslednosti, včasih tudi zaradi nepoznavanja sistema jezika. To se najpogosteje kaže v kalkih, posnemanju stavčne strukture izvornega jezika, dobesednem prevajanju idiomov, zapletenih stavčnih strukturah in podobnem. Včasih pa 'trpijo' tudi velike in male začetnice, ki se nejasno prepletajo med jezikoma, ali vezaji in navednice, ki pogosto med jeziki nimajo enake funkcije. 


Predavatelj bo pripravil pregled najpogostejših jezikovnih napak in jih komentiral. Vesel bo tudi vaših vprašanj. Da se bomo lahko lotili resničnih primerov iz prakse, vas prosimo, da nam že vnaprej pošljete nekaj primerov napačnih/okornih prevodov (lahko v obliki podnapisov, ni pa nujno). Na predavanju bomo z lektorjem poiskali ustreznejše rešitve.


Kotizacija za člane DSFTP in študente je 5 evrov, za nečlane 10 evrov.
Prijave sprejemamo do srede, 11. maja, do 12. ure.
 

Kot prijava velja plačilo kotizacije, seveda pa bomo veseli, če boste prijavo potrdili tudi po e-pošti (dsftp.drustvo@gmail.com). Poslali vam bomo račun in potrdilo o udeležbi, ki ga natisnite in prinesite s sabo, da ga predavatelj podpiše. Velja kot potrdilo o strokovnem izpopolnjevanju.
 

Podatki za vplačilo so:
TRR: SI56 6100 0000 3511 747
BIC banke: HDELSI22
Koda namena: OTHR
namen (obvezno): predavanje lektorja
Sklic - brez sklica
Referenca NRC
 

Za nakazilo lahko uporabite tudi eno od spodnjih QR-kod (za 5 ali 10 evrov):
 

Nakazilo 5 evrov:


 

Nakazilo 10 evrov: 


 


Vljudno vabljeni!